Heerlense jongeren betrekken bij de buurt via InclusEU
Een aanzienlijk aantal jongeren is in de corona-periode in isolement geraakt en heeft moeite om aansluiting te vinden in hun buurt. Ook in Heerlen. Daarom neemt de gemeente Heerlen deel aan het Europese project InclusEU. Via dit project proberen we de sociale verbinding van jongeren van 16 t/m 28 te verbeteren en jeugdvrijwilligerswerk in de buurt te vergroten.
Het InclusEU-project brengt jongeren en professionals uit acht landen samen om te werken aan veerkracht, solidariteit en buurtinitiatieven in Europa. Sinds maart 2023 is de gemeente Heerlen betrokken bij dit internationale project, dat jongeren een stem geeft in de ontwikkeling van hun buurt. Samen met partnersteden uit 7 andere Europese landen onderzoeken we hoe we jongeren kunnen betrekken bij activiteiten in hun directe leefomgeving, onder andere door vrijwilligerswerk. Dit vanuit het streven naar een inclusief Europa, waar iedereen telt en meedoet. En ons streven vanuit het beleid op buurtgericht werken.
Jongeren denken en doen mee
In het project praten we met jongeren over wat hen beweegt en denken we samen na over jongerenactiviteiten in hun buurt; ook een groep Heerlense jongeren. Ze vertellen hoe zij de covid-periode hebben ervaren, of ze zich betrokken voelen bij hun buurt en hoe ze staan tegenover vrijwilligerswerk. De jongeren praten ook met leeftijdsgenoten uit de andere landen. Ze doen mee aan maximaal 4 Zoom meetings met de jongeren uit de andere landen. Hierbij kunnen we ons voordeel halen uit de voorbeelden en ervaringen vanuit de andere deelnemende landen in het project. Uiteindelijk zal de Heerlense groep jongeren ook na het project een klankbordgroep zijn voor de gemeente.
Eindconferentie 2024
Tijdens de slotconferentie van 18-20 september in Heerlen werkten jongeren aan oplossingen voor lokale vraagstukken, met als centrale thema’s veerkracht na de pandemie, mentale gezondheid, vrijwilligerswerk en Europees burgerschap. In workshops, zoals LEGO® SERIOUS PLAY®, bouwden ze aan hun visie op de ‘wijk van de toekomst’.
Jongeren willen niet alleen betrokken zijn; Ze willen dat hun stem wordt gehoord en hebben vaak het gevoel dat er niet genoeg ruimte voor hen is aan de besluitvormingstafel. Dit project was bedoeld om die ruimte te bieden. Het project heeft waardevolle netwerken opgeleverd en de uitdaging is nu om deze verbindingen te versterken en lokaal toe te passen. Samen bouwen we verder aan een veerkrachtig Europa, waarin iedereen meedoet!