De inhoud is geladen.

Grasbroek, Musschemig en Schandelen (GMS)

GMS is een van de oudere buurten van Heerlen, gelegen aan de rand van het stads centrum tegen het maankwartier. GMS is een levendige, gevarieerde en multiculturele woonbuurt met diverse voorzieningen, een ondernemend Willemskwartier en vele kleurrijke murals. U vindt hier ook het Cultuurhuis met een gevarieerd aanbod voor de amateurkunsten.

De laatste jaren is er steeds meer oog voor vergroening en doorontwikkeling, kijk naar het Lange Jan Park, de kleurrijke Auroraflat en nieuwe woontorens Alba en Luna. Ook zijn we trots op het Höfke van Sint Antonius; een ijzersterk voorbeeld van een bewonersinitiatief én behoud van erfgoed! Een historische kloostertuin midden in de voormalige mijnwerkerskolonie in Heerlen was en is nu weer een vaste plek voor én door buurtbewoners. Kenmerkend in GMS is dat er verschillende sub-buurten te vinden zijn; de naam zegt het al; Grasbroek, Musschemig, Schandelen en niet te vergeten de Hoppersgraaf, elk met hun eigen karakter en identiteit. 

Contactpersonen voor de buurt

Overige contactpersonen: 

Wijkontwikkeling GMS

Wijkontwikkelingsplan en 5-jaren uitwerking

De gemeente Heerlen en de woningcorporaties Wonen Limburg, Weller, Vincio Wonen, Wonen Zuid en Stadsregio Parkstad werken samen aan de leefbaarheid van de wijk GMS. De buurtbewoners van GMS hebben via het Wijkontwikkelingsplan GMS al meegedacht over hun wijk. In het plan zijn toen 9 focuspunten aangestipt. En in het GMS Café is ook over de ontwikkelpunten gesproken. Met deze input gaat een bureau nu een plan opstellen om de komende vijf jaar een aantal plekken in GMS te verbeteren. Het gaat dan om het Lange Jan Park en omgeving, de kop van Musschemig, Grasbroeker-park en Schandelen. Het bureau gaat gaat ook met investeerders aan de slag om te kijken welke plekken ze dan concreet kunnen aanpakken.

Wilt u weten wat ook alweer in het Wijkontwikkelingsplan staat? Kijk dan op overheid.nl

GMS on Tour

Om met bewoners in gesprek te blijven over de ontwikkeling van GMS, gaan we op tour. Tijdens een buurtcoalitie en GMS café bespreken we wat er speelt in de buurten Grasbroek, Musschemig en Schandelen. Via de GMSImpuls kunnen bewoners en lokale partners een bijdrage ontvangen voor ideeën die bijdragen aan de betrokkenheid van bewoners. Wilt u wanneer deze bijeenkomsten plaatsvinden? Bekijk dan de GMS on tour agenda of meld u via de QR-code aan bij de Whatsapp-groep ‘GMS on Tour Nieuws’ om op de hoogte te blijven. 

Buurtcoalitie GMS

De Buurtcoalitie GMS komt elke maand bij elkaar. De groep mensen bestaat uit bewoners, lokale ondernemers, initiatiefnemers en wijkprofessionals. Tijdens de bijeenkomsten praten we over wat er speelt in de wijk en hoe we samen acties kunnen ondernemen om dingen te verbeteren. De basis voor de gesprekken is het Wijkontwikkelingsplan GMS, maar de onderwerpen worden bepaald door de deelnemers. We willen dat iedereen zich betrokken voelt bij het proces en dat we samen werken aan een betere wijk. Dus kom naar onze maandelijkse bijeenkomsten en deel uw ideeën en zorgen met ons. Samen kunnen we echt een verschil maken!

GMS Café

Het GMS Café vindt 4 keer per jaar plaats. Het is een ontmoetingsplek voor bewoners van GMS en professionals die in en voor de wijk werkzaam zijn. Tijdens het café wordt er gezamenlijk gegeten en gepraat over GMS. Thema’s van afgelopen edities waren bijvoorbeeld: energiebesparing, veiligheid, de parels in GMS en het 5-jarenplan van GMS. In een informele en gezellige sfeer ontstaan zo initiatieven voor nieuwe projecten. Opgehaalde ideeën worden opgenomen in de Buurtcoalitie GMS en bewoners worden uitgenodigd om aan te sluiten en actief bij te dragen aan de uitvoering daarvan. 

GMSImpuls

GMSImpuls is een financieel middel dat de betrokkenheid binnen de gemeenschap moet vergroten. Bewoners en lokale partners kunnen met creatieve projectideeën te komen en daarvoor een bijdrage van maximaal € 500,- ontvangen. De ideeën moeten bijdragen aan de verbetering van onze wijk, denk bijvoorbeeld aan een activiteit om eenzaamheid tegen te gaan. En de voorwaarde is dat u deelneemt aan de Buurtcoalitie GMS. Daar krijgt u te horen hoe u een idee kunt indienen. Tijdens de bijeenkomst kunt u meebeslissen over de besteding van de impuls. Op deze manier kunnen we samen beslissen over belangrijke zaken, maar ook over leuke initiatieven die goed zijn voor de wijk.